boerboel-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Boerboel Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Boerboel is een groot, gespierd en buitengewoon loyaal ras met zijn oorsprong in Zuid-Afrika. Dit indrukwekkende hondenras werd oorspronkelijk gefokt om boerderijen, vee en gezinnen te beschermen tegen gevaarlijke wilde dieren, zoals leeuwen en hyena's. Ze fungeerden ook als gezelschapshonden. De naam "Boerboel" komt van het Afrikaanse woord dat vrij vertaald "boerenhond" betekent. Andere namen voor dit ras zijn onder andere Borebull, Bole, Zuid-Afrikaanse Mastiff en Zuid-Afrikaanse Boerboel.

Hoewel de Boerboel een imposante uitstraling heeft, is het een liefdevolle en beschermende metgezel voor het gezin. Ze zijn aanhankelijk en speels, waardoor ze uitstekende speelkameraadjes zijn voor kinderen. Ze tonen tolerantie en vriendelijkheid jegens jonge kinderen en staan zelfs toe dat ze met hen interageren.

De beschermende aard van Boerboels tegenover hun familie is opvallend; ze zullen hen tot het uiterste verdedigen als ze zich bedreigd voelen. Hoewel dit hen tot uitstekende waakhonden maakt, kan het ook leiden tot territorialiteit en agressie ten opzichte van vreemden en andere honden. Vroege training en socialisatie zijn van groot belang om deze neigingen in goede banen te leiden.

De intelligentie van Boerboels maakt ze goed trainbaar, maar ze hebben een consistente en zelfverzekerde trainer nodig die als leider kan optreden. Gebrek aan leiderschap kan leiden tot dominantie en het overschrijden van grenzen. Het ras is mogelijk niet ideaal voor onervaren eigenaren.

Hoewel Boerboels geen overdreven actieve honden zijn en een matig energieniveau hebben, hebben ze toch regelmatige lichaamsbeweging nodig om fit te blijven. Een huis met een ruime, omheinde tuin is ideaal. Lange dagelijkse wandelingen, speelsessies en interactief speelgoed kunnen bijdragen aan hun welzijn.

Boerboels hebben een grote gestalte met een schofthoogte van 58-71 cm en een gewicht tot 90 kg. Hun gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 9 en 13 jaar, en ze hebben doorgaans een nestgrootte van 7-10 pups.

Wat is de geschiedenis van de Boerboel hond?

De geschiedenis van de Boerboel gaat terug tot de 17e eeuw in Zuid-Afrika. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt door Nederlandse kolonisten als waakhonden om hun land, vee en huizen te beschermen tegen gevaarlijke wilde dieren zoals leeuwen, luipaarden en hyena's. De Europese kolonisten brachten grote en krachtige honden mee die ze kruisten met de inheemse honden van Zuid-Afrika en andere rassen. Hoewel we niet precies weten welke rassen de Boerboels hebben voortgebracht, denken we dat het een mengsel is van twee of drie rassen, waaronder mastiff-achtige honden uit Europa en Engelse rassen zoals bull terriers en bulldogs.

In de jaren 1800 begonnen de kolonisten te protesteren tegen de Britse overheersing in Zuid-Afrika en trokken naar het binnenland. Dit leidde ertoe dat de Boeren over heel Zuid-Afrika werden verspreid en onderdak vonden bij verschillende kolonisten, waaronder Europese en Engelse.

De twee wereldoorlogen brachten het ras echter bijna tot uitsterven tot de jaren 1980, toen een groep genaamd de South African Breeders' Association (SABBA) een gezamenlijke inspanning begon te leveren om de honden te redden. Door zorgvuldig fokken en gezamenlijke inspanningen om in het hele land originele Boerboel-stammen te vinden, wierpen hun inspanningen vruchten af en werd het ras met succes gered. In 1990 documenteerde en verspreidde deze groep de rijke geschiedenis van de Boerboel in het onherbergzame landschap van Afrika, wat de aandacht van het wereldpubliek trok en overzee grote belangstelling wekte.

In 2014 erkende de Amerikaanse Kennel Club dit hondenras en classificeerde het in 2015 als werkhondenras. Tegenwoordig zijn Boerboels te vinden in vele landen over de hele wereld.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Boerboel?

Boerboels worden beschouwd als zeer grote honden, met reuen die 60-70 cm hoog zijn en teven 22-64 cm, en een gewicht van 68-90 kg. Deze honden hebben gespierde lijven met brede en blokvormige hoofden, sterke kaken en dikke nekspieren, wat hen onderscheidt als afstammelingen van de oude Molloser hondenfamilie. Ze hebben platte snuiten en vlezige bovenlippen, zwarte, wijd uit elkaar staande neusgaten en donkere ogen met smalle oogleden.

Dit hondenras heeft een korte, gladde en slanke vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder bruin, geelbruin, rood en gestroomd. Hij heeft ook een zwart masker en bonte of witte aftekeningen. De Boerboel is uiterst trouw, aanhankelijk en beschermend voor zijn familie. Hij is graag bij zijn gezin en is daarom gevoelig voor verlatingsangst wanneer hij voor langere tijd alleen wordt gelaten. Hij is echter afstandelijk tegenover vreemden en kan zonder goede socialisatie en training agressief worden. Deze honden zijn bereid alles te doen om hun gezin te beschermen tegen elke vermeende bedreiging. Indien vroeg genoeg gesocialiseerd, zijn Boerboels goed met kinderen en andere honden of huisdieren.

Boerboels zijn intelligent en slim en daarom gemakkelijk te trainen. Ze hebben echter een vastberaden trainer nodig die het commando kan voeren, anders zullen ze domineren. Net als andere honden reageren Boerboels goed op positieve versterkingstechnieken in plaats van harde correctiemethoden. Vanwege hun relatief hoge energieniveau hebben deze honden veel beweging nodig om gelukkig en actief te blijven. Ze doen graag activiteiten met hun gezin, zoals wandelen en hardlopen, maar ze houden er ook van om met hen op de bank te kruipen en genegenheid te delen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Boerboel hond?

De Boerboel hond is een groot en krachtig ras, met reuen die gemiddeld tussen de 60 en 70 cm hoog worden en teven tussen de 55 en 64 cm hoog. Hun gewicht varieert meestal van 68 tot 90 kg. Deze honden hebben gespierde en robuuste lichamen met vierkante hoofden, sterke kaken en dikke nekspieren. Ze hebben platte snuiten, vlezige bovenlippen, zwarte neusgaten en donkere ogen met smalle oogleden. De vacht is kort en strak, vaak in kleuren zoals bruin, geelbruin, rood en gestroomd, met mogelijk een zwart masker en witte aftekeningen. Hun imposante verschijning weerspiegelt hun geschiedenis als bewakers en beschermers van boerderijen in Zuid-Afrika.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het ras Boerboel?

De Boerboels is over het algemeen een zeer sociaal hondenras. Deze hond is uiterst aanhankelijk en lief voor al zijn gezinsleden, inclusief kinderen en ouderen. Hij is echter wantrouwig tegenover vreemden en kan agressief zijn tegen hen en andere huisdieren.

Welke karaktertrekken heeft de Boerboel?

De Boerboel staat bekend om zijn loyaliteit, beschermende aard en toewijding aan zijn familie. Ze zijn aanhankelijk en hechten zich sterk aan hun gezin, en ze zijn bereid om hun dierbaren te beschermen tegen elke vermeende bedreiging. Deze honden zijn vaak afstandelijk en terughoudend tegenover vreemden, wat hen uitstekende waakhonden maakt. Ze hebben echter een goede socialisatie en training nodig om agressie te voorkomen. Boerboels kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze vroeg genoeg worden gesocialiseerd. Hun intelligentie en slimme aard maken ze gemakkelijk te trainen, maar ze hebben een vastberaden en zelfverzekerde trainer nodig om effectief te leren gehoorzamen en zich aan regels te houden.

Wat is de gemiddelde levensverwachting van een Boerboel hond?

Hoe lang een hond kan leven hangt over het algemeen af van hoe goed hij wordt verzorgd. Factoren zoals het type en de kwaliteit van de voeding, de gezondheidstoestand en de algemene verzorging spelen een cruciale rol bij het bepalen van de levensduur van een hond. Met een goede verzorging, goede voeding en voldoende beweging kunnen honden veel langer leven dan hun gemiddelde levensverwachting. Een goed verzorgde hond kan een lang, gezond en gelukkig leven leiden.

Boerboel honden worden beschouwd als een over het algemeen gezond ras met weinig gezondheidsproblemen. Deze honden worden gemiddeld 9-13 jaar oud.

Je kunt het leven van je Boerboel echter verlengen door hem goed te voeren, hem regelmatig medisch te laten controleren, hem voldoende beweging te geven en hem een rustige leefomgeving te bieden.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Boerboel hond?

Het Boerboel hondenras vergt niet veel onderhoud. De verzorging van dit ras kost niet veel. De hond heeft een korte, dichte, dubbele vacht met matige haargroei. Daarom moet hij wekelijks worden geborsteld om de losse haren in toom te houden en af en toe in bad worden gedaan, meestal niet meer dan twee keer per twee maanden. Je kunt een borstel met zachte haren gebruiken om losse haren te verwijderen en de natuurlijke oliën goed te verdelen, zodat de vacht er gezond en glanzend uit blijft zien.

Boerboels staan er niet om bekend dat ze bijzonder veel kwijlen, maar een schone handdoek is erg handig om de kwijl op te dweilen als het gebeurt en te zorgen voor een goede hygiëne. Controleer ook regelmatig de oren van je hond op vuil en was, en maak ze zo nodig schoon. Regelmatige veterinaire controles zijn ook belangrijk omdat Boerboels gevoelig zijn voor oor- en ooginfecties. Je kunt ook de nagels knippen als dat nodig is.

Om gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk om een gebitsverzorgingsroutine voor je hond te volgen. Je kunt ze dagelijks poetsen. In het algemeen moet je je hond als pup laten kennismaken met gebitsverzorging, zodat hij eraan kan wennen als hij ouder wordt.

Andere kosten in verband met Boerboels zijn kosten voor het voer, veterinaire en medische kosten en de aanschafkosten. De aanschaf van een Boerboel puppy kost tussen de 1200 en 3200 euro, afhankelijk van de fokker. In het eerste jaar zullen de kosten hoger zijn, daarna zullen ze dalen. Over het algemeen zijn de onderhoudskosten voor Boerboels laag, omdat ze geen speciale zorg nodig hebben.

Wat is de beste voeding voor een Boerboel?

Goede voeding is essentieel voor de optimale gezondheid en het soepel functioneren van honden, waaronder Boerboels. Aangezien Boerboels enorme honden zijn, hebben ze veel voedsel nodig om hun spiermassa op peil te houden. Net als alle andere grote hondenrassen kunnen Boerboels bij overvoeding gevoelig zijn voor zwaarlijvigheid. Dit kan hun skelet beschadigen en tot veel gezondheidsproblemen leiden. Omdat Boerboels zo snel groeien, is hun skelet meestal zwakker. Daarom is het belangrijk de hoeveelheid voer voor deze honden in de gaten te houden om ze te helpen een gezond gewicht te behouden.

De ideale voeding voor Boerboels moet bestaan uit hoogwaardig voer dat aan alle voedingsvereisten voldoet. Zoek naar hondenvoer dat speciaal is samengesteld voor grote hondenrassen, zodat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om sterk en gezond te blijven. Het voer moet veel eiwitten bevatten om de groei, de energiebehoefte en de spierontwikkeling te ondersteunen. Het moet ook licht verteerbaar zijn en verrijkt met alle essentiële vitaminen en andere voedingsstoffen.

Boerboels moeten een voeding krijgen die past bij hun grootte, leeftijd en activiteitsniveau. Dierenartsen raden aan brokken van hoge kwaliteit te voeren, omdat deze een evenwichtige voeding bieden en gemakkelijk te voeren zijn.

De hoeveelheid voer die een hond moet eten hangt af van zijn grootte, leeftijd, gezondheid en gewicht. De voedingsbehoeften van een hond variëren afhankelijk van de levensfase. De voedingsbehoeften van een pup zijn dus anders dan die van een volwassen hond. In het algemeen heeft een volwassen boerboel ongeveer 2000 calorieën per dag nodig.

Hieronder vind je een handleiding voor het voeren van Boerboel honden:

  • Volwassen honden: Ze moeten dagelijks tussen 500 en 700 gram volwassen hondenvoer voor grote rassen eten, verdeeld over twee maaltijden.
  • Boerboel puppy's: Puppy's groeien snel en hebben daarom voldoende voedsel nodig om hun groei te ondersteunen. Zij moeten worden gevoed met speciaal voor puppy's van grote rassen ontwikkeld puppyvoer, verdeeld over 3-4 maaltijden per dag.
  • Oudere honden: aan oudere honden moet een formule voor oudere honden van grote rassen worden gegeven die voldoende aan hun behoeften voldoet.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Boerboel hond?

Hoewel Boerboels over het algemeen zeer gezonde honden zijn, kunnen ze door hun genetische opmaak vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Deze omvatten:

Winderigheid: Dit is een mogelijk fatale aandoening die optreedt wanneer de maag van een hond uitzet met gas en vervolgens op zichzelf klapt. Deze aandoening wordt ook wel maagdilatatie en volvulus (GDV) genoemd en leidt tot shock, ernstige elektrolytstoornissen, instorting van de bloedsomloop of zelfs de dood. Deze aandoening komt het meest voor bij hondenrassen met diepe borsten, zoals de Boerboel. Vroegtijdige behandeling met intensieve intraveneuze vochttherapie en chirurgische correctie is noodzakelijk om de getroffen hond te redden.

Heupdysplasie: Dit is een veel voorkomende aandoening bij grote hondenrassen, waaronder Boerboels. Deze degeneratieve aandoening ontstaat wanneer het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Hierdoor gaat het gewricht na verloop van tijd achteruit, wat leidt tot slopende pijn, disfunctie of invaliditeit. Spieratrofie, immobiliteit en kreupelheid komen ook voor. De zieke hond kan een operatie nodig hebben als zijn mobiliteit beperkt is of hij extreme pijn heeft.

Symptomen van heupdysplasie zijn onder andere:

  • Incidentele of chronische kreupelheid
  • Krakende geluiden uit de gewrichten
  • Moeite met lopen of opstaan
  • Ongewone zithouding

Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is dit een misvorming van het ellebooggewricht die wrijving en ernstige pijn veroorzaakt. Symptomen van elleboogdysplasie zijn gezwollen ellebogen of stijfheid en mank lopen. Voor de behandeling is ook een operatie nodig.

Ooglidproblemen: Boerboels zijn gevoelig voor ooglidproblemen zoals ectropion, dat is het naar buiten rollen of hangen van het ooglid, waardoor het oog wordt blootgesteld aan infecties, en entropion, dat is het naar binnen rollen van het ooglid, waardoor irritatie of verwondingen aan de oogbol ontstaan.

Cervicale spondylopathie: wordt ook wel het syndroom van Wobbler genoemd en wordt gekenmerkt door een vernauwing van het wervelkanaal in de nek, waardoor het ruggenmerg en de zenuwwortels onder druk komen te staan. Dit beïnvloedt de stappen van de hond, wat resulteert in ongewone bewegingen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van een Boerboel hond?

Boerboels hebben, net als elk ander hondenras, een evenwichtige voeding nodig die alle essentiële elementen bevat voor een gezonde groei en werking. De volgende voedingsstoffen dienen in de voeding van Boerboels te worden opgenomen:

  • Eiwitten: Ze zijn nodig om essentiële aminozuren te leveren die Boerboels nodig hebben om gezonde cellen, spieren en weefsels op te bouwen en te onderhouden. Eiwitten zijn ook belangrijke energiebronnen die de activiteit van de hond stimuleren.
  • Koolhydraten: Koolhydraten zijn geen voedingsvereiste voor hondenvoer, maar het zijn belangrijke energiebronnen voor honden, waaronder Boerboels. Ze zijn nodig om hun activiteiten te voeden en hen in beweging te houden. Koolhydraten kunnen ook de opname van eiwitten ondersteunen en Boerboels helpen magere spieren op te bouwen.
  • Vetten: Dierlijke vetten zijn een uitstekende bron van extra energie voor Boerboels. Ze helpen ook het lichaam te isoleren en houden de hond warm. Vetten zijn ook belangrijk voor de ondersteuning van de stofwisseling bij honden. Grote hoeveelheden vetten kunnen echter leiden tot pancreatitis, obesitas of hartproblemen bij honden. Daarom moeten ze met mate worden gevoerd.
  • Mineralen: De voeding van Boerboels moet een evenwicht bevatten van belangrijke mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, mangaan en calcium. Andere zoals selenium, zink en koper zijn nodig in sporenhoeveelheden. Deze mineralen vervullen belangrijke lichaamsfuncties, zoals het bevorderen van de stofwisseling, de zenuwfunctie en de goede werking van organen, om er maar een paar te noemen.
  • Micronutriënten: Boerboels hebben micronutriënten zoals glucosamine en chondroïtine nodig om hun gewrichten gezond te houden. Taurine kan ook de gezondheid van het hart bevorderen.
  • DHA: Deze omega-3 vetzuurcomponenten kunnen de gezondheid van de ogen en de cognitieve vaardigheden van Boerboel-honden bevorderen. Ze kunnen helpen de cognitieve achteruitgang bij ouder wordende Boerboels te vertragen. Dit bestanddeel kan ook de gezondheid van vacht en huid helpen verbeteren en helpen bij de behandeling van chronische ziekten.

Waar kun je Boerboel honden kopen of adopteren?

Boerboels zijn geweldige familiegenoten. Hoewel ze niet extreem zeldzaam zijn, kan het toch moeilijk zijn om er een te krijgen buiten hun thuisland Zuid-Afrika. Er zijn echter nog steeds goede fokkers in verschillende landen. Boerboel pups zijn extreem prijzig, vaak kosten ze tussen de 1200 en 3200 euro. Deze hoge prijs zorgt ervoor dat deze honden alleen in echt goede handen terechtkomen.

Als je een Boerboel wil kopen of adopteren, wees dan voorzichtig en kies fokkers met een goede reputatie en vermijd broodfokkers. Dit zal ervoor zorgen dat je een hond aanschaft die in de toekomst geen gezondheidsproblemen zal hebben.

Wanneer je een fokker hebt uitgekozen, is het belangrijk dat je deze persoonlijk leert kennen. Dit geef je de gelegenheid om de leefomstandigheden en de gezondheid van de pups te beoordelen. Zorg ervoor dat de plek schoon is waar de pups opgroeien. Vraag om beide ouders van de pup te ontmoeten om een gevoel te krijgen voor hun temperament. Dit geef je een idee van hoe de pup zich als volwassen hond zal ontwikkelen. Je kunt ook zoveel vragen stellen als je wilt om jouw hond en zijn behoeften beter te begrijpen.

Elk serieuze fokker van honden zal over alle relevante documenten en bewijzen van het fokken van gezonde pups beschikken.

Een Boerboel aanschaffen vraagt om bewustzijn van de energie-, trainings- en ruimtebehoefte van de hond. Deze grote hond heeft veel ruimte nodig om rond te rennen en is daarom misschien niet geschikt als je in een flat woont.

Als je geen gerenommeerde fokker of adoptiecentrum in jouw omgeving kunt vinden, kun je contact opnemen met geregistreerde hondenclubs zoals ACK en UCK.

Welke reddingsclubs zijn er voor Boerboel honden?

Er zijn verschillende reddingsorganisaties en clubs die zich inzetten voor het redden, herplaatsen en verzorgen van Boerboel honden in nood. Hier zijn enkele bekende reddingsclubs en organisaties voor Boerboels:

  1. South African Boerboel Rescue: Deze organisatie richt zich op het redden en herplaatsen van Boerboels in de Verenigde Staten en Canada. Ze werken samen met pleeggezinnen om Boerboels te rehabiliteren en geschikte nieuwe huizen voor hen te vinden.
  2. Boerboel Rescue Network: Dit netwerk heeft als doel Boerboels in nood te helpen door middel van redding, herplaatsing en adoptie. Ze hebben vrijwilligers en pleeggezinnen over de hele Verenigde Staten.
  3. Boerboel Rescue South Africa: Deze organisatie is gevestigd in Zuid-Afrika en zet zich in voor het redden en beschermen van Boerboels in hun thuisland. Ze bieden medische zorg, rehabiliteren en vinden nieuwe huizen voor Boerboels die in nood verkeren.
  4. American Boerboel Club Rescue: Deze club in de Verenigde Staten heeft een reddingsprogramma dat zich richt op het helpen van Boerboels die hun huizen moeten verlaten. Ze werken samen met eigenaren om geschikte oplossingen te vinden en Boerboels te herplaatsen indien nodig.
  5. Boerboel Rescue UK: Deze organisatie is actief in het Verenigd Koninkrijk en zet zich in voor het redden, herplaatsen en verzorgen van Boerboels in het VK. Ze helpen ook bij het bewustmaken van het ras en het verstrekken van informatie aan potentiële adoptanten.

Hoe geef je de Boerboel hond een goede naam?

Hoewel het benoemen van een Boerboel geen moeilijke taak lijkt, is het niet zo gemakkelijk als veel nieuwe of toekomstige hondeneigenaren denken. Naast de naam is ook de manier waarop hij wordt uitgesproken van cruciaal belang voor de reactie van de hond. Daarom is het belangrijk voorzichtig te zijn bij het kiezen van een naam voor jouw geliefde Boel.

De klank en de lettergrepen zijn belangrijke bouwstenen bij de naamgeving van een Boerboel hond. Namen kunnen voor mensen bepaalde inspiraties en betekenissen hebben, maar voor honden is alleen de klank belangrijk. Hieronder staan enkele belangrijke richtlijnen die u moet volgen bij de naamgeving van je hond;

  • Tweeletterige namen die niet te kort zijn om verward te worden met éénlettergrepige commando's zoals "Kom", "Zit" of "Blijf" en ook niet te lang om verwarrend te zijn, zijn het meest geschikt voor Boerboels.
  • Honden, inclusief boerboels, reageren beter op namen die op een zingende manier worden geroepen.
  • In het algemeen reageren honden op hoge, vrolijke geluiden als u ze roept, maar geven ze de voorkeur aan kalmerende, zachte geluiden als ze angstig of nerveus zijn.
  • Kies een naam die in alledaagse situaties anders klinkt dan wanneer je jouw hond roept.
  • Je kunt proberen verschillende namen te roepen die je leuk vindt en kijken hoe je Boerboel reageert om te zien of hij ze leuk vindt. Wees creatief door voor elke lettergreep een andere klank te gebruiken.
  • Probeer verschillende namen uit en als een naam te lang of te kort is, voeg dan delen toe of schrap delen totdat je een perfecte, unieke klank vindt die je hond op afstand zal herkennen.

Omdat het een Zuid-Afrikaans hondenras is, zijn de meest populaire namen voor Boerboel honden afkomstig uit het land. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Nuru - licht
  • Zuberi-machtig
  • Simba - Leeuw
  • Chike - de kracht van God
  • Aasir - een fascinerende persoonlijkheid
  • Lesedi Vrouw van het Licht
  • Daisha - die nog leeft
  • Zalika- goed geboren kind

Welke vergelijkbare hondenrassen zijn er voor de Boerboel hond?

De volgende honden lijken in verschillende opzichten op de Boerboel. Dit kan zijn in termen van energie, temperament, intelligentie, fysieke kenmerken of speelsheid.

  1. Cane Corso: Deze honden lijken qua uiterlijk op Boerboels. Ze hebben allebei een korte, dichte vacht in reebruin, bruin, rood of gestroomd. Ze zijn allebei gespierd met vierkante hoofden en diepe, brede snuiten, dikke halzen en goed geproportioneerde lichamen. Beide honden werden gefokt als werkhonden. Ze zijn ook zeer aanhankelijk en beschermend voor hun familie.
  2. Bullmastiffs: Net als Boerboels zijn Bullmastiffs het resultaat van een kruising tussen Mastiff en Bull rassen. Beide rassen zijn uitstekende gezelschapsdieren en prachtige beschermers van eigendom en huis. Het zijn beide zeer grote honden met dominante neigingen en daarom niet geschikt voor onervaren eigenaren. Deze rassen kunnen agressief worden als ze niet goed gesocialiseerd zijn. De Bullmastiff en de Boerboel zijn beide zeer energiek, speels en intelligent en hebben daarom veel beweging, mentale stimulatie en grote tuinen nodig om in te ravotten.
  3. Rottweiler: Rottweilers lijken op Boerboel-honden in die zin dat het allebei werkhonden zijn. Ze zijn intelligent en speels, dus ze schieten goed op met kinderen. Beide honden zijn niet geschikt om binnenshuis te leven, maar kunnen wel warm weer verdragen. Zowel Rottweilers als Boerboels hebben een ferme trainer nodig die zich als alfahond kan laten gelden.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant